torsdag 24. januar 2013

Samling rundt leirbålet


Et tanke eksperiment  i hvordan læring som vanligvis skjer utenfor skolen kan og jeg tror bør tekkes inn i vanlig undervising.


Her er situasjonen jeg er student på master programmet i innovasjon og entreprenørskap ved UMB (universitet for miljø og biovitenskap). Som siste del av mitt studie skriver jeg nå på en masteroppgave som skal være innen for temaet innovasjon og entreprenørskap. Jeg vet at det er mange der ute som setter spørsmålstegn ved egentlig hele min utdannelse for «skal ikke entreprenører liksom være selvstendige ildsjelen som jobber for seg selv ut i fra en dyp tro på egen evner og potensialet i produktet». Av frykt for å åpne opp hele debatten om hvorvidt entreprenører blir skapt eller er født , tar jeg en helgardering og sier at jeg er enig i begge synspunkter. 

Når det kommer til læring og entreprenørskap deles dette gjerne opp i tre hoved grupper: 

  • Lære om entreprenørskap 
  • Læring for entreprenørskap
  • Læring gjennom entreprenørskap.
For å raskt gjennom gå de forskjellig uten å gå i dybden kan man si at læring om entreprenørskap er generelle informasjon der man lærer om de forskjellige entreprenørlielle teoretikerne sine synspunkt, slik at man kan «namedroppe» Schumpeter, DruckerVenkataraman og Stevenson gjerne i samme setning (funker ypperlig på fest :P). Læring for entreprenører tar utgangspunkt i de ferdighetene (skills) man trenger for å være entreprenør og beveger seg inn på økonomi, markedsføring og juss. Men ofte fra et håpløst teoretiskperspektiv slik at resultatet er kunnskap men ingen erfaring eller anelse om hvordan å sette dette ut i praksis. 

I min master oppgave er jeg mest interessert i å fokuser på den siste hvordan vi kan benytte entreprenørskap som et læringsverktøy for å lære studenter ferdigheter 
samtidig som de selv gjør seg erfaringene som fører til at kunnskapen sitter, og ikke minst de vet hvordan og når de skal bruke dem. 

Målet mitt er å se hva som skjer når man trekker modeller som gründercamper inn i utdannelsen. Ikke bare for økonomi og entreprenørskap studenter men som en obligatorisk del av andre lærings situasjoner og kurs. Jeg har troen på at dette vill øke både forståelsen av kurset for studentene men også det totale læringsutbytte. Jeg begynner å få en hvis oversikt over temaet jeg driver å beveger meg inn i men for å ikke gå i mot den læringsformen jeg prøver å beskriver/ forklare ønsker jeg å få innspill fra dere som har kunnskap om dette, eller kanskje kjenner noen andre som har dette. Derfor setter jeg pris på om dere enten videresender/linker denne posten til andre, kommenterer under  eller tar kontakt med meg personlig:

Tlf: 92695026 
Twitter: @Kapteinradio
For å skap blest legger jeg ved bilde av meg selv som  for forhåpentligvis skaper interesse

2 kommentarer:

  1. Alt man trenger å vite om entreprenørskap er følgende: for å være en entreprenør eller grunder må du ha følgende: en god idé, stå på vilje, aldri ta nei for et nei, villig til å ta sjanser, ha tro på deg selv og det man gjør og være villig til å be om hjelp fra andre. Du må også ha kunnskaper om et eller flere områder, enteb det er medfødt eller lært. Entreprenørskap er ikke å henge rundt på Twitter, blogge, lage idiotiske små YouTube videoer og poste masse bilder og dumme kommentarer på fb, instagram og andre sosiale medier om entreprenørskap, om andres grunderegensksper og kreativitet. Man prøver ikke være kreativ bare for å være kreativ. Du skriver masteroppgave om et tema du ikke har erfaring i. Det blir som om en blind man skal skrive og lære andre om det å se, uten aldri sett noe som helst.

    SvarSlett
  2. Takk for innspillet ditt Jon, det virker som du har peiling på det du skriver om. Jeg får prøve å lære meg blindeskrift slik at jeg får fullført oppgaven :) Personlig er jeg enig at det er dumt å poste masser rart om grunderegenskaper. Gründeregenskaper derimot er det ganske morsomt å lese om. Ha en flott dag og igjenn takk for at du tok deg tid til å kommentere.

    SvarSlett